Offentlige foredrag i naturvidenskab. Aarhus Universitet

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Dragør Bibliotek
Vestgrønningen 18
2791 Dragør
Arrangører
Målgruppe
For voksne
Foredrag

Vores cellers saltbalance

23.11.21
Kom til livestreamet foredrag og hør molekylærbiolog Hanne Poulsen fortælle om, hvordan vores krop udnytter natrium- og klorid-ioner i cellerne.

Vi har brug for salt

Langt de fleste danskere spiser rigeligt salt hver dag. Det er let at skaffe, og det får vores mad til at smage meget bedre. Vores celler er helt afhængige af salt. I cellernes membraner sidder en lillebitte nanomaskine – kaldet natrium-kaliumpumpen – som omhyggeligt sorterer forskellige saltioner. De seneste års forskning har vist, at fejl i pumpen medfører sjældne sygdomme.

Elektrisk ladede ioner

Når mennesker og andre dyr er så glade for salt, skyldes det at vores kroppe og celler er helt afhængige af det. Det almindelige køkkenbordssalt består af natrium- og klorid-ioner, og når vi spiser salt, sorterer vores celler meget omhyggeligt ionerne. Vores celler kan nemlig udnytte ubalancen i de elektrisk ladede ioner til mange forskellige opgaver. Ioner danner grundlaget for at vores nerveceller kan sende de signaler der bliver til vores sansninger og tanker, for at hjertet kan slå og for at sædcellen kan svømme hen til ægget.

Ubalance kan føre til sygdomme

Fordi ionbalancen i vores celler er så vigtig, kan det føre til sygdom hvis balancen påvirkes af en arvelig gen-defekt. Og når fx skorpionen og fingerbølplanten er så farlige for os, er det netop, fordi de begge har udviklet giftstoffer, der ændrer ionbalancen. 

Den primære ion-sorteringsmaskine i kroppen er natrium-kalium-pumpen i cellernes membraner. Natrium-kalium-pumpen blev første gang beskrevet af Jens Christian Skou i 1957. Der forskes stadig meget i at forstå den komplicerede pumpe. Og den bliver ved med at overraske os. De seneste ti år er vi både begyndt at få en detaljeret forståelse af, hvordan pumpen virker, og vi har opdaget, at fejl i den kan give forskellige sjældne sygdomme.

Ved Hanne Poulsen

Hanne Poulsen er uddannet i kemi og molekylærbiologi fra Aarhus Universitet og opnåede her en ph.d.-grad. Hanne har haft forskningsophold i udlandet, hvor hun har lært teknikker til at måle ionstrømme. Dette har hun brugt i sin forskning på Aarhus Universitet til at studere, hvordan de membranproteiner der danner og udnytter ion-gradienterne virker. Iongradienterne benyttes af alle kroppens celler til en lang række forskellige funktioner – og ikke mindst for nerveceller er de afgørende.

Livestreamet foredrag 

Vi livestreamer foredraget. Foredraget livestreames fra Søauditorierne, Aarhus Universitet til biografer, biblioteker, folkeuniversiteter, kulturhuse, foreninger, forsamlingshuse, gymnasier og skoler i en lang række byer i Danmark og udlandet.

Verdensmål

 Sundhed og trivsel
Verdensmål 3: Sundhed og trivsel