Biblioteksleder Henriette Ritz Kylmann

Biblioteket anbefaler - Borte med blæsten Af Margret Mitchell

01.06.21
Få inspiration til dit næste lån. Her er det biblioteksleder Henriette Ritz Kylmann der giver en anbefaling videre.

Glædelig genlæsning

Der findes så uendelig mange bøger og der er så lidt tid, så derfor genlæser jeg som udgangspunkt ikke bøger jeg har læst. Undtagelsen er bøger jeg har læst for mine børn. For med de tre år der er mellem dem, har vi genlæst nogle stykker fx Brødrene Løvehjerte (græd alle gange jeg læste den), Den hvide sten og 28 dage. I forbindelse med COVID-19 lukningen kom jeg, som jer læsere, ikke på bibliotekerne og måtte derfor ty til egen bogreol. Her fandt jeg Borte med Blæsten som jeg læste første gang som 16-17 årig, i den samme udgave som den gang (jo jeg havde jagtet den lidt, for at få den lækre illustrere udgaven, vi har den også på biblioteket).
 

Læsning med nye øjne

Det var en oplevelse at genlæse bogen. Både fordi jeg er 32 år ældre, er blevet mor, har lagt ungdommens dårskab bag mig og fordi verden er en anden, end da jeg læste den første gang. Vi har som samfund gennemgået en rivende udvikling fra bogen udkom i 1936 og til nu. Bare inden for de sidste år har vi haft fokus på #MeToo og Black Lives Matters og med de perspektiver var det et interessant gensyn med Scarlett og Rhett, Ashley og Melanie.
 

En pige og kvinde i syden

Vi møder Scarlett som sorgløs 16 årig. På sydstats plantagen bor Scarlett med sin familie og den amerikanske borgerkrig er lige om hjørnet. I den tid vi følger hende, falder hendes velkendte verden fra hinanden, og hun må lære sig alle de egenskaber det kræver for en kvinde (og en mand), at overleve under de nye vilkår. Scarlett er en fighter, et feministisk ikon (før nogle tænkte den tanke). Hun både har og gør det er skal til, for at overleve. ”Jeg vil aldrig sulte mere” er et af hendes mantraer. Hun går på kompromis med ”sin gode opdragelse”, med det bedre borgerskabs meninger og hun bruger det talent hun har, for at drive en solid forretning.
På et tidspunkt i bogen siger Mammy, som er Scarletts sorte barnepige, at Miss Scarlett ikke får flere byrder end hun kan bære. Det er på en måde rigtigt. Problemet er, at det forhindre dem omkring Scarlett i at se, at hun også har brug for at være den, der kan støtte sig til andre.

Kærlighed, historie og feminisme

Borte med blæsten er en kærlighedsroman, en historisk roman og en feministisk roman. Bogen er fyldt med alle de ting, som kvinder ikke må og som Scarlett gør, for at overleve. Tænk bare, Scarlett køre selv en vogn uden mandlig ledsager, til stor forfærdelse for borgerskabet. Det fik mig til at tænke på Saudi-Arabien, hvor kvinder først i 2018 fik lov til selv at køre bil.

...men er den ikke racistisk?

Bogen er beskyldt for at være racistisk, og jeg må da indrømme, at det under læsningen gibbede i mig, ved den hyppige brug af N-ordet og omtalen af de sorte amerikanere som dumme og uvidende. Når jeg ikke vil tilslutte mig, at bogen skulle være racistisk, er det fordi den er et tidsbillede på, hvordan det var i slutningen af 1800- tallets Amerika. Vist var det racistisk, de vidste ikke bedre. Scarlett omtaler selv de sorte som sin familie, en ting de hvide nordstatsfolk ikke forstod og som Scarlett ikke er i stand til at forklare dem.

Hvor jeg som 16-17 årig læste denne bog som en kærlighedsroman, læser jeg den i dag som meget mere. Det var et berigende gensyn og som har fået mig til at genoverveje min beslutning om ikke at genlæse bøger.

Bogen fås også som lydbog på e-reolen og filmversionen kan lånes på Dragør bibliotekerne.

Materialer