Bibliotekar Pia Kragskov Olsen

Biblioteket anbefaler - Byens spor af Lars Saabye Christensen

15.01.21
Få inspiration til dit næste lån. Her er det bibliotekar Pia Kragskov Olsen, der giver en anbefaling videre.

En familiehistorie

Oslotrilogien foregår i Oslo i efterkrigstiden fra 1948 til 1972. Familien Kristoffersen er omdrejningspunktet, men gennem dem møder vi et stort og farverigt persongalleri. Jesper og Stine bor med deres forældre Maj og Ewald i en lejlighed i bydelen Fagerberg. Ved fortællingens begyndelse er Ewald som familiens forsørger ansat i et reklamebureau, mens Maj går hjemme og passer Jesper, der er en noget følsom og anstrengende dreng. Maj bliver hvervet til frivilligt arbejde i den lokale afdeling af Røde Kors, og referater af afdelingens møder går som en rød tråd gennem bøgerne. De er med til at give et billede af sociale forhold og normer i tidens Oslo.

Inspiration fra det virkelige liv

Lars Saabye har fundet inspiration i optegnelser fra hans egen mors arbejde for Røde Kors, og det er da også hans egen barndoms gader, han beskriver så levende. I tredje bind skriver forfatteren sig selv ind i historien. Påvirket af en kræftdiagnose reflekterer han over livet i sin egen nutid, som han iscenesætter det for sine personer.

Dragende fortælling

Lars Saabye er en mesterlig fortæller, og jeg blev draget ind i fortællingen af hans indfølende og stemningsmættede beskrivelse af både miljøer og personer. De levede, og jeg måtte bare vide, hvordan det gik dem. Næste gang jeg kommer til Oslo, vil jeg gå en tur i Fagerberg og indsnuse stemningen.

Materialer