Bibliotekar Ulla Fajfer

Biblioteket anbefaler - Katalog over katastrofer af Stine Askov

01.10.20
Få inspiration til dit næste lån. Her er det bibliotekar Ulla Fajfer der giver en anbefaling videre.

I skyggen af frygten for den store katastrofe

Katalog over katastrofer handler om Helle, der vokser op i 1980´erne hos sin far, Bengt, der er fuldt optaget af alle mulige katastrofer og hvordan han forbereder sin datter på at håndtere dem. De to er selvforsynende og bor uden for byen Skibstrup i Nordsjælland. De lever i en slags nøjsom fattigdom, hvor alt drejer sig om at gøre sig parat til katastrofen over dem alle, en forestående atomkrig. Alt luksus bliver skåret fra som f.eks. elektrisk lys over spisebordet ved aftensmaden: ”At spise kræver ikke ekstra lys, man ved jo hvor munden sidder”

Barndom og pubertet

Helle ser ikke meget til sin mor, Lizzie, der er travlt optaget af kæresten Mogens og jobbet som stewardesse. Helle har heldigvis barndomsvennen Tommy. Snart kommer puberteten og det sætter skub handlingen på flere måder. Hvilke katastrofer er de farligste, dem man selv skaber eller dem, der kommer udefra?

En spændende historie om børn, forældre og at overleve i verden

Det er egentligt en ret barsk historie, men jeg læste den som en ekstrem overdrivelse af de udfordringer, der er mellem alle forældre og deres børn. Vi prøver alle at ruste vores børn til at kunne klare sig, når vi ikke længere står ved siden af og holder dem i hånden. Jeg fik meget ud af at læse bogen, da det for mig stod lysende klart, hvordan forældrene fejler uden selv at kunne se det. Samtidig kan ”Katalog over katastrofer” næsten læses som en spændingsroman, den er velskrevet og Helle er en sej heltinde at være i selskab med.

Materialer