Bibliotekar Malene Bisgaard

Biblioteket anbefaler - Mr. Rosenblums liste af Natasha Solomons

23.11.20
Få inspiration til dit næste lån. Her er det bibliotekar Malene Bisgaard der giver en anbefaling videre.

I august 1937 ankommer det jødiske ægtepar Jack og Sadie Rosenblum til England som flygtninge med deres lille datter. De er sluppet ud af Nazityskland og skal nu finde sig tilrette i en fremmed kultur.

Tjekliste til livet som englænder

Ved ankomsten får de udleveret en velkomstfolder med titlen Mens De er i England – Råd og vejledning for flygtninge, der bl.a. indeholder en liste med gode råd til livet i England. Denne liste tager Jack Rosenblum meget alvorligt! Han vil for alt i verden sørge for, at deres familie ikke skiller sig ud i det engelske samfund. Folderen bliver derfor en tjekliste for Jack, der ihærdigt følger alle anvisningerne og endda begynder at udbygge listen med sine egne observationer og notater.

Drømmen om en golfklub

Med årene vokser Jacks egen liste, indtil der til sidst kun er ét punkt tilbage: En englænder skal være medlem af en golfklub. Det viser sig dog at være meget vanskeligt for en tysk jøde i efterkrigstidens England at blive optaget i en golfklub, og Jacks løsning bliver at anskaffe en gammel, forfalden landejendom i en idyllisk landsby, hvor han kan anlægge sin helt egen golfbane med dertilhørende klub!

Voksende distance i privatlivet

Imens Jack opsluges mere og mere af projektet med at blive en rigtig englænder, kæmper hans kone Sadie med savnet og længslen efter deres hjemstavn. Der opstår derfor en distance imellem dem, hvor de langsomt glider længere og længere fra hinanden – Jack brænder for at assimilere sig og vise sit værd i det nye hjemland, og Sadie føler sig rodløs og tynges af savnet og mindet om deres fortid.

Både hjerteskærende og humoristisk

Hvor denne splittelse ender skal selvfølgelig ikke afsløres her, men jeg kan varmt anbefale bogen. Jeg var især betaget af den meget rørende beskrivelse af den voksende distance mellem de to forældre. Det var til tider uudholdeligt hjerteskærende at stå på sidelinjen og se, hvordan Jack og Sadie gennem årene gik mere og mere galt af hinanden. Dertil kommer den fantastiske humor og lune, som bogen er skrevet med. Når emnerne næsten bliver for ulykkelige, så formår forfatteren alligevel at skrive, så man som læser sidder med både et smil på læben og en tåre i øjenkrogen.

Inspireret af virkeligheden

Bogen er en dejlig skønlitterær fortælling med smukke portrætter af os mennesker, vores følelser og kampen med at finde et sted at høre til her i livet. En ekstra krølle på historien er, at den er inspireret af forfatterens egne bedsteforældre, der ankom til England fra Berlin i 1936, og ved deres ankomst faktisk fik en brochure med titlen Råd og vejledning for flygtninge overrakt. Bagerst i bogen er der endda medtaget uddrag fra den oprindelige brochure.