Bibliotekar Ulla Fajfer

Biblioteket anbefaler - Omrids af Rachel Cusk

15.01.21
Få inspiration til dit næste lån. Her er det bibliotekar Ulla Fajfer, der giver en anbefaling videre.

Romanen handler om en kvindelig forfatter, Faye, der er på vej til Athen, hvor hun skal undervise på et skrivekursus. I flyet falder hun i snak med sin sidemand. Han er græsk, men "talte et forfinet og formelt engelsk, der ikke virkede helt naturligt, som om det på et tidspunkt var blevet påført ham med forsigtige penselstrøg, som maling". Sidemanden fortæller, overraskende detaljeret, om sit liv, om kostskoleophold i England, forliste ægteskaber, børn og sin græske slægt.

Livshistorier

"Sidemanden" og de efterfølgende mennesker som hovedpersonen, Faye, mødes med i det varme, støvede Athen, fortæller på samme måde præcist og åbenhjertigt om deres liv, så godt, at de sammen med forfatterens ydre beskrivelse står lyslevende. Hovedpersonen lytter mest og supplerer kun med små detaljer om sig selv. Snart begynder omridset af Faye dog at tegne sig, hun er mor til større børn og prøver selv at komme på afstand af en svær periode i sit liv. 

Hele serien

I serien følger to andre bøger, Transit og Kudos. De foregår andre steder, hjemme i London og i en unavngiven europæisk by, men er opbygget på samme måde. Handlingen spænder over litteraturfestivaller, rejser, middagsselskaber og rækkehus-istandsættelse, nogen gange med humoristiske overdrivelser men hele tiden med fokus på samtaler og livshistorier.

Litterær guldåre

De tre romaner af Rachel Cusk er fantastisk læsning, stemningsfulde og lette at gå til. Jeg kan genkende mig selv i flere af figurernes livssituationer og havde det virkelig som jeg var stødt på en litterær guldåre, da jeg opdagede serien.

Materialer