Børn laver brætspil
Billeder: Fra faglitteratur til brætspil. Fotograf: Malin Lindeblad Kadijevic

Biblioteker og forfattere skruer op for læselysten

12.11.20
Der er nye, spændende tiltag på vej, når biblioteker og pædagogiske læringscentre i samarbejde med forfattere og kunstnere nu skruer op for læselysten og læsefællesskaber. I alt 34 projekter får tilskud for 13,6 millioner kroner fra Kulturministeriet.

Læselyst og brætspil Dragør

Dragør Bibliotekerne er blandt de der har fået del i Slots- og Kulturstyrelsens pulje "Læselyst og læsefællesskaber for alle". Dragør Bibliotekerne har således fået 145.000 kr. til at lave Litterære brætspil, der skal skabe læselyst på mellemtrinnet. Projektleder og børne- ungebibliotekar Amalie Bagge fortæller, "at det bliver super spændende, at koble litteraturen og læsning med den kreative proces det er at skabe et brætspil. Målet er at børnene i projektet får øje på, hvordan litteraturen kan være brændstof til leg og spil. I projektet udvikles der minimum 8 brætspil, som har sin inspiration fra bøgernes verden".  

Læselyst som springbræt for fællesskaber

Med i projektet er den i Dragør kendte Malin Lindeblad Kadijevic, som er konceptkonsulent, brætspilsudvikler og forfatter til bøgerne om Sally og Charlie. Malin fortæller: "Det er et kendt problem, at børns læselyst på mellemtrinet er nedadgående, vores mål er at motivere børnenes læselyst". Dragør Bibliotekerne afprøvede projektet i sommerferien, og oplevede børnene læse og være fordybede i litteraturen. Efterfølgende diskuterede børnene, hvad de havde læst. På denne måde skabtes nye fællesskaber om bøgerne og litteraturen. Forventninger til, hvad et projekt af længere varighed kan gøre for børnenes læselyst er derfor store.

Forfatter- og tegnerbesøg på Dragør Bibliotekerne

En del af ansøgningsgrundlaget var at involvere forfattere og kunstnere i processen. I projektet er det forfatter Nicole Boyle Rødtnes og illustrator Jan Kjær. Nicole Boyle Rødtnes er forfatter til en lang række bøger til børn og unge, og hun skal inspirere børnene ved at introducere dem til fantasygenren, og sit righoldige forfatterskab. Jan Kjær skal hjælpe og vejlede børnene med at illustrere spillepladen, brikker og evt. kort med de idéer, de har fået fra litteraturen. Alle børnene i projektet får dermed et møde med både en forfatter og en illustrator.

Styrker børn og unges læsning

Biblioteksleder Henriette Ritz Kylmann udtaler: "En del af Dragør Bibliotekernes biblioteksstrategi er at styrke børn og unges læsning. For os har det været vigtigt at give børnene mulighed for at mødes med nogle af de forfattere og illustratorer, der skaber de historier, som de læser. Vi ved fra tidligere forfattermøder, at det personlige møde gør en forskel. Vi er meget glade for, at vi med projektstøtten får mulighed for at give børnene en helt unik oplevelse. Vi glæder os til ”Store Spilledag”, hvor de forskellige brætspil skal præsenteres og spilles."

Også for børn i klub

Det forventes, at der også vil være et brætspilsforløb for børn i klub. Hold et øje her på Dragør Bibliotekernes hjemmeside og Facebook.

Et samarbejde mellem flere biblioteker

Projektet udvikles og afvikles i samarbejde med Fredensborg Bibliotekerne, Ishøj Bibliotek og Odense Bibliotekerne. Når projektet afsluttes i efterår/vinter 2021 vil der, ud over et større antal brætspil, også være en bog med vejledning til, hvordan andre biblioteker, skoler og institutioner kan arbejde med litteratur og brætspil. 

Tags