Tegning af en mobiltelefon foran en bog

Aflever med biblioteks-app

15.03.24
Nu kan du aflevere en bog med din mobil og lægge den i et bogindkast i bibliotekets afleveringsområde uden for bibliotekets åbningstid. Det er dog en nødløsning, ikke alle kan bruge.

Hvordan afleverer du?

For at aflevere materialer skal placering, bluetooth og NFC være aktiveret. Du skal stå i bibliotekets afleveringsområde og scanne materialerne et ad gangen med appen Biblioteket på din smartphone. Aktiver funktionen nederst i appen, når du er logget ind. 

Scanneren sidder som regel foroven på bagsiden af telefonen. Hold bagsiden eller spidsen af telefonen mod bagsiden af materialet du vil scanne. Flyt din mobil langsomt rundt til den kan læse chippen. Hold mobilen stille, når du mærker en vibration.

Hvor er afleveringsområdet?

Afleveringsområdet er mellem vinduet og montren til venstre for bibliotekets hoveddør. Det er også der, du finder bogindkastet. Vi har sat en plakat op i vinduet, så du kan lokalisere stedet.

Pas på materialerne du skal aflevere

Vi har ikke mulighed for at sætte et halvtag eller et bord op i afleveringsområdet. Vær opmærksom på at holde materialerne tørre og væk fra jorden. Hvis materialerne bliver skadet, skal du erstatte dem.

Du har ansvaret for, at materialerne er afleveret

De materialer, du lægger i bogindkastet, skal du først aflevere i appen. Materialerne bliver ikke automatisk afleveret i bogindkastet, så du kan få gebyrer eller erstatninger, hvis du ikke afleverer i appen forinden. Det er ikke bibliotekets ansvar, hvis du ikke kan få aflevering i appen til at fungere og derfor får gebyrer.

Der materialer du ikke kan aflevere

Materialer med flere datachips kan du ikke aflevere med app'en. Det er ofte spil, DVD'er eller blade, du ikke kan aflevere med appen. Men det kan også være bøger med bilag fx guidebøger med kort. Hvis du forsøger at scanne et materiale med flere datachips, vil du blive informeret om, at det ikke er muligt. Så skal du komme i bibliotekets åbningstid og aflevere i stedet.

Det virker ikke med alle mobiltelefoner

iOS minimumskrav:

  • iPhone 7 eller nyere
  • iOS 13 eller nyere
  • Funktionen kan ikke bruges på iPads, da de ikke understøtter NFC

Android minimumskrav:

  • De fleste Android-devices understøtter NFC
  • Alle Android-versioner

Hvordan fungerer funktionen?

Der sidder NFC-teknologi i de fleste smartphones. Du kender måske NFC, eller "Near Field Communication" fra fx kontaktløse dankort. NFC i din smartphone gør det muligt at scanne den chip, som er ID på alle biblioteksmaterialer. 

Chippen sidder oftest i et klistermærke på materialets bagside. Det er lettest for telefonen at læse chippen, hvis der er fysisk kontakt mellem telefonen og materialet. Læg derfor gerne telefonen direkte på materialet, når du scanner.

Område til aflevering

Du kan kun aflevere i et bestemt område foran biblioteket. For at appen ved at du er i området skal placering være slået til. Du finder området lige til venstre for indgangsdøren ved bogindkastet. Når du befinder dig i området, forbindes du til afleveringssystemet gennem Bluetooth og kan begynde at scanne og aflevere materialer.

Står du i afleveringsområdet, men har problemer med at oprette forbindelse, kan det hjælpe at bevæge dig lidt rundt i området. Du kan se på appen, når den er klar til at scanne og aflevere. Følg vejledningen på din telefon eller led efter ikonet, der markerer området:

Ikonet viser en placeringsmarkør i en afrundet firkant

 

Hent appen Biblioteket

Hent "Biblioteket" i Google Play eller App Store. 

Når du har hentet appen, vælger du kommune og logger ind med dit bibliotekslogin.

Hent appen i APP store

Hent appen i Google Play