Det læser "Læsekreds for de gale kvinder"

28.09.23
Vi fortsætter succesen fra sidste vinter med "Læsekreds for de gale kvinder" og følger op med forfattere som Tove Ditlevsen, Maria Wine, Astrid Lindgren, Sigrid Undset og Karen Blixen.

Vil du være med?

Læsekredsen er slet ikke kun for gale kvinder. Modige mænd er også velkomne! Læs mere og tilmeld dig på arrangementssiden.

Hvad læser vi i "Læsekreds for de gale kvinder"?

Benedicte Riis er tovholder og mødeleder, og her kan du læse Benedictes oplæg til bøgerne i læsekredsen i denne sæson.

Tove Ditlevsen: Lille verden og Maria Wine: Den daglige kærlighed

To poeter -  to forskellige liv

Første gang er 9. november. Her tager vi fat på en sammenligning af to digtsamlinger, "Lille verden" og "Den daglige kærlighed" og deres poeter, Tove Ditlevsen og Maria Wine. Maria Wine er ligeså kendt og skattet i Sverige, som Tove Ditlevsen i Danmark. De to poeter er samtidige og begge dansk fødte, men Maria valgte at gifte sig svensk, og med den mand som stod i spidsen for Nobelpriskomiteen i litteratur. 

Giftede sig med en bandit

Han var en bandit, og skyld i at hverken Karen Blixen eller Astrid Lindgren fik Nobelprisen, men Maria Wine var klog. Hun førte den ene mandlige nobelpristager efter den anden til bords, og lod sig inspirere og informere. Det var en kamp vedvarende at være gift med en mandschauvinist, en kamp som Tove Ditlevsen kæmpede ad en helt anden vej. Og derfor endte de to kvinder også deres dage på vidt forskellige måder, og deres digte, som handler om nøjagtig de samme problematikker faldt ganske forskellige ud. Det bliver uden tvivl en spændende aften med mange synspunkter.

Jens Andersen: Denne dag et liv og Astrid Lindgren: Kitte Kry hjælper mormor

Rundt om Astrid Lindgren

Mødet 7. december handler om Astrid Lindgren. Benedicte har tidligere interviewet Astrid Lindgren om værdier i børns udvikling og læring. Astrids Lindgrens stærke værdier viser sig både i hendes livsførelse som i hendes litteratur. Der sker jo ting undervejs, som Astrid Lindgren f.eks. fortalte fra sin egen barndom: ”Jeg legede og legede og legede og pludselig var jeg gravid”.

Livets alvor titter frem

På samme måde har Kitte Krys romantiske jul også alvorlige undertoner. En livets alvor som hele tiden titter frem, og gør hende elsket jorden rundt. Den alvor skal vi have vendt og drejet på en smuk december aften og Kitte Kry skal videre til de gale kvinders børnebørn.

Sigrid Undset: Kransen, første del af Kristin Lavransdatter

Kristins Lavransdatter: Et spændende og privilegeret liv

11. januar taler vi om Kransen. Historien foregår i 1300-tallet, men omhandler alle de menneskelige vilkår vi uanset tid og sted alle oplever og udlever. Kristin er en klog pige, en heldig pige, privilegeret på sæt og vis. Hun spiller sine kort farverigt, temperamentsfuldt og kreativt, og lever et spændende, men også anderledes liv.

Forud for romanen 

Det var et liv, som Sigrid Undset havde på hjerte og sinde i en del år, før hun skrev det berømte værk Kristin Lavransdatter, og det skaffede hende også Nobelprisen (længe før Maria Wines mand kom til, men i samme periode som Gabriela Mistral og Selma Lagerlöf fik deres "krudtpenge"). Sigrid Undset er norsk, men blev født i Kalundborg.

Karen Blixen: Den afrikanske farm 

Hvem var Karen Blixen?

1. februar taler vi om en kvindes mærkværdige oplevelser i fremmede omgivelser. En gal kvinde? En kvinde ligesom os andre? En ufattelig kvinde? En kvinde vi modvilligt forstår? Benedicte Riis var i 2022-23 på trekantstogt mellem Rungstedlund, Frydenlund i Wisconsin, hvor Karen Blixens far har boet, og farmen i Kenya.

Et nutidigt syn på forfatteren

Det gav et nutidigt syn på hele Blixens forfatterskab, og på hvordan nye generationer kan bruge europæisk litteratur konstruktivt ind i en helt ny verdenshistorie. Vi skal diskutere hvorvidt kolonitiden overhovedet er forbi? Og om der trods alt var noget godt for menneskeheden at hente? Hvad bliver mon fremtiden for hele området "Karen" i Kenya, og er vi overhovedet interesserede her i Danmark? Hvad ved vi egentlig om Afrika - og hvad er det, Karen Blixen forklarer os?