Biblioteksassistent Birte Djørup

Biblioteket anbefaler - En helt normal familie af Mattias Edvardsson

08.06.20
Få inspiration til dit næste lån. Her er det biblioteksassistent Birte Djørup, der giver en anbefaling videre.

En helt normal familie

Handlingen foregår i Sverige, i byen Lund, hvor en mand i trediverne bliver fundet knivdræbt på en legeplads. Mistanken falder på den 19-årige pige, Stella, som et vidne har set. Stellas far er præst og hendes mor er forsvarsadvokat – faderen betegner dem som ”en helt normal familie”, hvor forældrene har velbetalte jobs, en stor social omgangskreds, en aktiv fritid med idræt og kultur og som tager på fine ferier i Italien. Men hele dette perfekte familiebillede krakelerer, da Stella bliver anholdt og mistænkt for mord.

Moralske dilemmaer

Alle tre familiemedlemmer er hovedpersoner i dramaet, de får plads som jeg-fortællere i hver deres kapitel. At du følger hver af de tre figurers tanker og oplevelser, gør læsningen meget intens og giver samtidig et fint billede af, hvad de hver især kæmper med. Løgnen er et vigtig middel, som forældrene gør brug af i kampen for, at deres datter undgår at blive dømt for mord. Samtidig spiller Gud, sandhed, jura og retfærdighed en væsentlig rolle i forældrenes job, hvilket giver dem kamp til stregen – Dette dilemma er synes jeg er genialt fundet på af forfatteren.

Krimi og familiedrama

Krimi er den formelle genrebetegnelse, men jeg vil personligt betegne den som en psykologisk triller – et nervepirrende familiedrama, hvor du først finder ud af, hvad der egentlig skete på de allersidste sider. Det er lige noget, som passer mig.

Men også for dem der ikke normalt læser krimier

Jeg er ikke en ”hardcore” krimifan, men hvis jeg får en personlig anbefaling, kan jeg godt læse en krimi. Min kollega, Pia Munch, anbefalede, at jeg skulle læse denne og jeg er bestemt ikke blevet skuffet. Og hvis du, ligesom jeg, er blevet lidt metaltræt af krimiserier, hvor man igennem en lang række af bøger følger den samme hovedperson. Så er denne bog et frisk pust, da det er en enkeltstående roman.