Biblioteksassistent Birte Djørup

Biblioteket anbefaler - Salon Bagdad, Sådan er livet, habibti af Sanne Gram Fadel

25.02.21
Få inspiration til dit næste lån. Her er det biblioteksassistent Birte Djørup, der giver en anbefaling videre.

Sanne Gram Fadel, journalist og tidligere Mellemøstkorrespondent, skaber i denne bog en række portrætter af nogle irakiske kvinder, hun mødte i en skønhedssalon i Bagdad i begyndelsen af 2018. 

Madam Hudas skønhedssalon

Skønhedssalonen ejes af Madam Huda. Hun var egentlig uddannet i en bank, men efter Saddam Hussein fald og amerikanernes invasion i 2003 måtte banken lukke, da det simpelthen var for farligt at holde åbent. Inden den nye forfatning blev nedskrevet, blev cafeer, moskeer, markeder og hoteller angrebet og bombet af islamister, som var mod invasionen. I mellemtiden havde Madam Huda mødt sin kommende mand, Abu Alaa, som gjorde det muligt for hende at åbne salonen, selvom hun blev hans kone nr. 2.

Salonens personale

Personalet er en blandet skare. Vi møder bl.a. Denise, som er vokset op i Libanon. Et land, der også har været præget af interne krige, hvor kampe i Beirut hørte til dagligdagen. Til trods for at Libanon er et mere frisindet land i forhold til Irak, foretrak Denise at arbejde i Bagdad, da der var flere penge at tjene. Hendes drøm var ikke et arrangeret ægteskab, men at hun selv fandt en mand, som hun blev forelsket i. 

Kunderne

Her kan nævnes kristne Marna, som sammen med sin mand flere gange overvejede at flygte ud af landet, da Islamisk Stats rædselsregime gav de kristne valget mellem enten at konvertere til islam eller blive dræbt.        
Vi hører også om professor Sabah Al-tamemi, som var blevet valgt ind i parlamentet, fordi der efter Saddams fald var indskrevet en kvote for kvinder i forfatningen. Her havde Sabah være med til at kæmpe for at skabe økonomiske forbedringer i Irak, som landet havde hårdt brug for.

Fint billede af kvindernes vilkår

Kvinderne, som kommer fra vidt forskellige sociale lag, har vist stor tillid til forfatteren og lukket hende ind i deres verden, hvor de hermed har bidraget med at sætte fokus på de irakiske kvinders levevilkår. Samtidig får læseren en indsigt i de politiske og religiøse forhold i Irak både før og efter Saddam Hussein fald. 
For mig har det været en fornøjelse at læse, hvordan kvinderne kæmper hver deres kamp for et bedre liv på trods af landets forfatning og mændenes konservative holdning til ægteskab. Nogle af kvinderne er vokset op uden en far, da deres mødre har været krigsenker. Disse mødre har opfordret deres døtre til at få uddannelse og finde en mand på egen hånd – så man kan sige at krigen, indirekte, har åbnet for nye muligheder for kvinderne.   

”Salon Bagdad, Sådan er livet, habibti” findes både som bog og som e-bog på ereolen.dk
 

Materialer