Græskar lanterne om natten med gravsten i baggrunden

Højtlæsning på stemningsfulde steder

09.10.23
Gør læsning til en sanseoplevelse - børnebibliotekar Isabel fortæller om højtlæsning på stemningsfulde steder.

Omgivelserne bliver en del af læseoplevelsen

Højtlæsning er altid en helt særlig og nærværende stund for både børn og voksne, og på børnebiblioteket prøver vi at udfolde højtlæsningens muligheder endnu mere.

Én af vores kerneopgaver som bibliotekarer er at inspirere til læsning. Derfor gjorde koncept om "højtlæsning på stemningsfulde steder" stort indtryk på mig allerede første gang, jeg hørte om det.

Idéen er at rykke højtlæsningen hen et sted, hvor omgivelserne spiller sammen med historien. Enten via den direkte handling eller den generelle stemning som historien vækker i os som læsere.

Vi blev derfor i børnebiblioteket enig om at afprøve konceptet for at se, om det også vil fungere hos os.

Halloween - uhyggelig hyggestund

I anledning af halloween har Dragør Bibliotek i et par år inviteret klasser fra indskoling og mellemtrin fra alle tre skoler i Dragør kommune til at komme forbi biblioteket i slutningen af oktober og få en børnevenlig gyserhistorie læst højt af en børnebibliotekar.

Eleverne får mulighed for at mærke på egen krop, hvordan litteratur kan skærpe vores sanser, når man eksempelvis hører en uhyggelig historie i uhyggelige omgivelser.

Vores ønske er at lave noget helt specielt og stemningsfuldt, så eleverne går fra biblioteket med en følelse af at have fået en fantastisk og anderledes oplevelse. Samtidig ønsker vi, at pirre deres nysgerrighed og forhåbentlig vække deres interesse for at læse flere bøger.

Et stemningsfuldt sted

Da vi første gang skulle afprøve idéen, tænkte vi meget over, hvordan vi kunne skabe de perfekte omgivelser til at læse gyserhistorier. Hvor ville man som barn synes, at det er spændende og uhyggeligt at høre en historie om monstre, mumier, hekse osv?

Vi valgte bibliotekets loftrum som det mest oplagte sted til arrangementet, og derefter fandt vi bøger, som passede til de forskellige målgrupper.

Loftsrummet er normalt et sted, som publikum ikke har adgang til, og mange af jer lånere ved måske slet ikke, at stedet eksisterer. Det er med til at skabe en mystisk og hemmelighedsfuld stemning omkring arrangementet, når børnene skal et sted hen, som de normalt ikke har adgang til.

Dæmpet belysning og spindelvæv

Vi havde pyntet rummet med alverdens uhyggelige ting, såsom spindelvæv, kranier, stearinlys, edderkopper mv., og belysningen var dæmpet.

Under arrangementerne kunne vi se, hvordan de fysiske rammer påvirkede børnenes oplevelse af den historie, som bliver læst. De levede sig mere ind i historierne og var meget begejstrede bagefter. Flere af dem sagde, at det var meget uhyggeligt at høre en gyserhistorie i de rammer.

Gentag successen

Igen i år afholder vi halloweenoplæsninger i uhyggelige og stemningsfulde omgivelser på loftet for de tilmeldte skoleklasser - men det er også oplagt selv at prøve stemningsfulde højtlæsninger som familie.

I kunne for eksempel læse:

  • Den svenske klassiker om Emil fra Lønneberg i et brændeskur
  • Historierne om troldeungerne Paja og Pajko i en skov
  • "Sally og Charlie på eventyr i Dragør" nede ved lodstårnet
  • Både "Eddie skal i zoologisk have" samt "Rita & Krokodille - Zoologisk Have" ville egne sig godt til en tur i Zoo
  • Til en strandtur kan vi anbefale historierne om "Stormhvalen" eller "Bare numser"
  • Er vejret ikke til udendørs strandtur, så vil "Anton og Farmor på havets bund" være god i et badekar (uden vand)

Og når I alligevel kommer på biblioteket for at låne alle de skønne bøger, så skal I være velkomne til at sætte jer i vores børneafdelingen og læse:

  • "Der er en løve på biblioteket" - eller nogle af de mange andre skønne billedbøger i emnekassen "Bøger om bøger"

 

Materialer