Bibliotekar Malene Bisgaard

Biblioteket anbefaler - Mit år med ro og hvile af Ottessa Moshfegh

02.07.21
Få inspiration til dit næste lån. Her er det bibliotekar Malene Bisgaard der giver en anbefaling videre.

En fængende titel

Som mor til to drenge på 7 og 10 år, følte jeg mig dybt tiltrukket af titlen på denne bog. Jeg tænkte instinktivt, at det da måtte være en humoristisk mor-fortælling i chicklit genren! Det viste sig dog hurtigt, at der var tale om en helt anden slags historie, som stadig fik mig trukket ind som læser.

Når facaden krakelerer

Hovedpersonen er en ung kvinde midt i 20’erne. Hun bor i New York i tiden omkring år 2000, hvor livet leves i overhalingsbanen, og man helst skal ses de rigtig steder, i det rigtige tøj og med de rigtige mennesker.

I virkeligheden er hovedpersonen dog i dyb livskrise og kæmper med en form for depression. Hun forestiller sig derfor, at den logiske løsning må være at gå i dvale – helt bogstavelig talt et år med ro og hvile.

Hendes teori er, at hvis hun kan sove et helt år, så vil alle celler i hendes krop være fornyet, og hun vil på den måde kunne nulstille sit liv og sin psyke og vågne op som et nyt og bedre menneske. Formålet er altså på ingen måde selvmord, faktisk tværtimod. Hovedpersonen ønsker at opnå en slags genfødsel og en ny chance i livet.

Ekstrem selvmedicinering

Godt hjulpet af en meget uprofessionel psykiater, som er villig til at udskrive det ene præparat efter det andet uden at stille for mange spørgsmål, sætter hovedpersonen sin plan i værk.

Arven efter hendes forældre gør, at hun rent økonomisk har penge nok til huslejen og de mest presserende nødvendigheder under sin selvmedicinerede dvaletilstand.

Der er heller ikke mange nære venskaber, der kan komme i vejen – kun en gammel studieveninde, som til hovedpersonens irritation insisterer på stadig at dukke op i tide og utide. Tiden glider sammen, og grænsen mellem illusion og virkelighed bliver udvisket.

En fortælling der vil hænge ved

Jeg kan allerede mærke, at ”Mit år med ro og hvile” vil være en af de skæve og anderledes fortællinger, som ikke kommer til at slippe sit tag i min bevidsthed lige med det første.

Der er ikke tale om en feel-good roman men i stedet en både fin, sørgelig og til tider grotesk fortælling, som gør lidt ondt at læse. Men det er jo også lige præcis dét god litteratur kan – vække følelser i os, både de rare og dem der gør ondt.

Bogen kan naturligvis lånes her på biblioteket men er også tilgængelig digitalt som både e-bog og lydbog på e-Reolen.
 

Materialer